Varigt vægttab med medicin

Medicinsk vægttab refererer til en tilgang til vægttab, hvor en person modtager medicinsk behandling eller supervision som en del af deres vægttabsprogram. Vægttabsrejsen med medicin kan omfatte forskellige former for medicin, kosttilskud, hormonbehandling, eller endda kirurgiske indgreb, der er designet til at hjælpe personer med at tabe sig.

En slankekur er en af de første metoder, som man tyer til, men det bliver for mange blot en sultekur. Man vil i den korte bane se resultater på vægten, men effekten vil for de fleste være aftagende over tid, og man kan grundet valg af kur-typen ende med at dræne sig selv for vigtige vitaminer og mineraler. For mange er vægttab forbundet med et lavere kalorieindtag, og det er det også langt hen af vejen, men kalorietælling kan ikke stå alene, hvis man ønsker et varigt resultat.

Et kirurgisk indgreb giver et resultat i den korte bane, men det kræver også meget stor dedikation efterfølgende. Hvis man fortsætter med samme vaner, vil man ikke opnå det ønskede resultat med et kirurgisk indgreb.

Ved indtagelse af appetitregulerende medicin, kan man opnå varigt vægttab. Vægttab med medicin kræver ikke, at man følger en konkret kostplan fra punkt til prikke, hvorfor man ikke sulter sig selv på denne rejse til en lavere vægt.

Det første skridt mod et vægttab for livet

Vægttab er for mange forbundet med et skønhedsideal, hvor man ønsker at tabe sig, så man ser bedre ud, men det bør ikke være et spørgsmål om udseende. Ønsket til varigt vægttab bør komme af helbredsmæssige årsager samt en bedre psyke og fysisk velvære. Når man indstiller sig selv til at tabe sig med afsæt i en bedre livsstil, gør man sig selv en større tjeneste. Når man har sat sig målet om et varigt vægttab, hvor vægttabsmedicin anvendes, vil man opleve, at man ikke har samme appetit, da denne type medicin er appetitregulerende. Det er vigtigt at påpege, at man ikke skal overspise eller læne sig tilbage, fordi man tager vægttabsmedicin. For at tage skridtet mod et vægttab for livet kræver det også dedikation og motion. Dedikationen skal komme af, at man motiverer sig selv til en sundere livsstil med livsglæde i fokus, således at man minimere de risici, der er ved at være stærkt overvægttig. Overvægt er et problem, som flere danskere står overfor, og er man i denne gruppe, kan det for mange give helbredsmæssige problemer. Når man er overvægtig, er der større risiko for, at man bliver syg. Overvægt kan for nogles vedkommende forbindes til sygdomme, der kan gøre personen alvorlig syg. Ved at tage skridtet mod en bedre livsstil, kan man reducere sandsynligheden for op til 60 forskellige sygdomme.

Er der fordele ved medicinsk vægttab?

Vægttab med medicin kan fremskynde vægttabet hos den, der tager medicinen. Det er med til at reducere sultfornemmelsen, da et stof i medicinen er appetitnedsættende. Alt afhængigt af typen af medicin man får, kan effekten være forskellig.

Medicinsk vægttab har også indvirkning på sundhedstilstande, da flere patienter oplever, at de får forbedret kolesteroltallet, at det har gavn for blodtrykket, samt at det er medvirkende til at reducere risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme.

Hvis man har en sygdom, som forværres af vægten, kan vægttab med medicin hjælpe. Nogle mennesker døjer med sygdomme, der gør, at de har lettere ved at tage på, da sygdommen kan forhindre dem i at motionere eller på anden vis være aktive i hverdagen. For patienter som har skjoldbruskkirtelproblemer, er et underliggende problem vægten, hvorfor behandling med vægttabsmedicin, kan hjælpe patienten med sit vægttab. Det er vigtigt at påpege, at en læge skal undersøge patienten, før man tager vægttabsmedicin. Medicin til vægttab er også receptpligtig, hvorfor en læge skal inddrages i processen.

Når man som patient ønsker varigt medicinsk vægttab, sker dette under lægelige forhold, hvor en læge inddrages, så man kan deltage i vægttabsprogrammet med professionel hjælp. En læge vil regelmæssigt overvåge patienten, og hvis patienten har nærliggende spørgsmål, vil lægen besvare dem. Det giver en tryghed, når man som patient ikke er alene i sin vægttabsrejse, men at man kan blive vejledt til et vægttab for livet. Vejledningen kan bestå af regelmæssige konsultationer, kontakt med en coach, kostvejledning m.fl. Ved brug af godkendt medicin til vægttab er der sjældent bivirkninger, men nogle patienter kan opleve kvalme og hovedpine. En læge kan ud fra dette være behjælpelig med justeringer i vægttabsprogrammet.

Gennem den tætte dialog, der er med lægen og evt. coachen, kan man få tilbudt rådgivning til ernæring, øvelser og lignende, som er med til at bidrage til vægttabet. Herigennem kan man opnå et varigt vægttab, når man får støtte under hele forløbet, hvor mange patienter også oplever, at de ændrer deres vaner. Gennem omstillingen til et sundere liv med gode vaner opnår man hurtigere ønsket resultat. Forløbet er ikke tidsbestemt, da det er forskelligt, hvor længe man som patient skal tage vægttabsmedicin. Når målet er sat for vægttabet, kan man sammen med lægen til de regelmæssige konsultationer drøfte, hvor længe man skal fortsætte. Oftest vil man først nedtrappe brugen af medicinen.


Hvem kan modtage behandling med vægttabsmedicin?

Hvem, der kan tage del i medicinsk vægttab, afhænger af en række faktorer, herunder en persons sundhedstilstand, kropsmasseindeks (BMI), eventuelle underliggende medicinske tilstande og individuelle mål. Det er vigtigt at bemærke, at medicinsk vægttab ikke er egnet til alle, og det bør kun overvejes under vejledning af en kvalificeret sundhedsprofessionel. De vil kunne vurdere den bedste tilgang til vægttab baseret på en persons individuelle behov og situation. Man bør derfor forhøre sig hos en læge med speciale inden for området, så denne kan vurdere, om man egner sig.