myter om øjenlaseroperationer

Myter om øjenlaseroperationer

Der findes mange myter og meninger om øjenlaseroperationer. Selvom de har være tilgængelige i en del år, er det et område, som stadig er præget af en hel del myter og bekymrede tanker, som kan afholde nogle mennesker fra at få en operation, der kan ændre deres liv markant. Det kan nemlig afhjælpe alt fra nærsynethed og langsynethed til bygningsfejl og tynde hornhinder.

Her har vi samlet de mest almindelige myter om øjenlaseroperationer.

Myte 1: Det gør ondt at få en laseroperation

En af de mest almindelige misforståelser, der er inden for laseroperationer på øjnene, er, at det gør ondt. Det gør det nemlig ikke. Selvfølgelig kan det virke en smule ubehageligt at få foretaget en operation i øjet, men der er ikke smerter forbundet med det. Der er faktisk tale om en smertefri operation. Du bliver lokalbedøvet med nogle særlige øjendråber, så du ikke mærker noget under operationen. Kun i dagene efter operationen kan man opleve en smule svie eller smerter i øjet.

Myte 2: Der er en stor risiko forbundet med en operation

Det er meget sjældent, at man oplever komplikationer i forbindelse med laseroperationerne. Der er naturligvis altid en lille risiko forbundet med et indgreb, men det er en myte, at der er en stor risiko forbundet med det. Langt, langt, langt de fleste mennesker oplever positive resultater efter en øjenlaseroperation og oplever ingen komplikationer.

Myte 3: Du kan blive blind

Den helt store risiko, som mange fejlagtigt frygter, er at kunne blive blind. Men det er en myte, at man kan blive blind. Der findes faktisk ikke et eneste tilfælde, hvor en patient (i hele verden) er blevet blind efter en laseroperation.

Myte 4: Det er en lang og omfattende operation

Det er også en myte, er operationen er både en lang og omfattende omgang for patienten. En øjenoperation er naturligvis en stor operation for den enkelte patient, som gør sig mange overvejelser inden operationen. Men selve operationen er hverken lang eller omfattende. Selve operationen tager nemlig ikke mere end et halvt minuts tid, og man kan have sit eget tøj på. Man kan derfor ikke tale om en lang operation eller en operation, der er omfattende for patienten.

Myte 5: Du må ingenting længe efter operationen

Mange tror fejlagtigt, at man skal være sygemeldt længe efter en laseroperation og ikke må særlig mange ting efter operationen. Det er dog slet ikke rigtigt. Dagen efter operationen må du køre bil, og du må dyrke sport allerede efter 1-3 uger. De første 3 måneder efter operationen er det dog en god idé at bruge solbriller, når solen skinner. For langt de fleste er hverdagen som før efter cirka en uge.

Myte 6: Øjenlægen vil bare tjene penge

Det er rigtigt, at øjenlæger, som udfører laseroperationer, har en forretning, hvor de skal tjene penge. Men det betyder ikke, at de “bare vil tjene penge”. Sådan er det nemlig langt fra. Der er en række skrappe krav, man skal leve op til for at kunne få en operation, og derfor er der også mange, som bliver afvist. Man kan fx ikke få en øjenlaseroperation for nærsynethed, hvis man er under 18 år og under 20 år, hvis det er langsynethed. Synet skal desuden have været stabilt over en vis tidsperiode. Derudover udfører øjenlæger ikke laseroperationer på gravide, kvinder der prøver at blive gravide eller lige har født. Det anbefales nemlig, at man venter 3 måneder med at blive gravid efter en operation og først får operationen 3 måneder efter fødslen.

Myte 7: Laseroperationer er meget dyre

Prisen på en laseroperation er en engangsudskrivning, som koster 20.000 og 35.000 afhængig af, om der er tale om ét eller to øjne. Det kan naturligvis virke dyrt på den korte bane. Men hvis man ser på, hvor mange penge man har brugt på kontaktlinser og briller, og hvor mange penge det kan blive til på et helt liv, er det pludselig ikke mange penge. Man regner nemlig med, at man bruger omkring 75.000 kroner på briller i løbet af et liv. En laseroperation kan derfor være både en økonomisk god beslutning, som samtidig giver mere livskvalitet.